Sedumdak op de Kloostergang (3)

Groen dak in Arnhem

Dank u wel voor het Sedum

De kerk in Arnhem ligt in een klein woonwijkje, Molenbeke, met huizen uit de jaren ’30 en ’40. Veel schuurtjes met platte daken, hier en daar een garage met een pannendak, en zo her en der met een plat dak. Als het hard regent staat het lage deel van de wijk altijd blank. In Arnhem is er altijd een hoog en een laag deel….
Om nu dat water wat meer vast te houden op de plek waar het valt, is er nu 2 keer een actie ‘Groene daken Molenbeke’ geweest, waar we als parochie aan meegedaan hebben. Na de eerste keer was het halve dak bedekt met sedum.
Dit matje heeft het geweldig gedaan en is nu een dikke, gesloten mat.
Afgelopen winter heeft het bij ons één keer gesneeuwd, en toen waren wij erg nieuwsgierig naar het effect.
Dat was behoorlijk groot!

Dus, in het voorjaar, hebben we meegedaan met de tweede actie.
Zo’n actie wordt in Arnhem georganiseerd door www.arnhemklimaatbestendig.nl, maar op www.groendak.nl staat ook informatie over projecten in andere plaatsen.
De tweede actie werd ook door voldoende mensen ondersteund, zodat het dak van de ‘Kloostergang’ nu helemaal bedekt is met sedum. De laatste paar meters hebben we van de leverancier gekregen!

Bij de eerste warme dagen van het jaar was het effect ook goed merkbaar! Het blijft nu veel langer koel in de Kloostergang.
Inmiddels ligt de mat er al een tijdje en voelen bijen en vogels zich er helemaal thuis.
Veel onderhoud vergt het niet. Af en toe wat mest en een beetje onkruid wegtrekken, meer is niet nodig. Alleen bij extreme droogte, zoals nu, moet er wel gesproeid worden. Maar verder is het een fraai gezicht!

Oud-Katholieke Parochie St. Willibrordus, Arnhem | Site techniek: SyncCMS