Dag van Nationale Rouw

Arnhem, 23 juli 2014

Vandaag hing op vele plaatsen in Nederland de vlag halfstok, zo ook bij de Oud-Katholieke Kerk aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3 (wijk Molenbeke), te Arnhem.
Dit uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden van de vliegramp van 17 juli jongstleden, met vlucht MH17. Hierbij kwamen ook 193 Nederlanders om.

Vanmiddag werd de klok van de Oud-Katholieke St. Willibrorduskerk in de wijk Molenbeke geluid, vlak voor de herdenking en de minuut stilte.

Dag van Nationale Rouw

Premier Rutte heeft vandaag, woensdag 23 juli, uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Vanmiddag kwamen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren op vliegbasis Eindhoven aanwezig toen de eerste lichamen terugkeerden in Nederland. Ook premier Rutte en vicepremier Asscher waren erbij, evenals vertegenwoordigers van andere landen met slachtoffers. Onder anderen de gouverneur-generaal van Australië was aanwezig.

Minuut stilte

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klonk er een trompetsignaal. Daarna werd er een minuut stilte in acht genomen.

De overheid bepaalde niet dat winkels gesloten en evenementen afgelast moesten worden. Het was aan de winkeleigenaars en de organisatoren om te bepalen hoe er met de rouw werd omgegaan.

Pleidooi

Maandag pleitten verschillende partijen in de Kamer voor een dag van nationale rouw. Rutte zei dat hij eerst met de nabestaanden wilde overleggen. "Nationale rouw kennen we eigenlijk niet, maar als er behoefte aan is, veranderen we dat", zei hij gisteren.

De laatste dag van nationale rouw was 8 december 1962, de dag dat koningin Wilhelmina werd bijgezet. Toen werden veel evenementen afgelast.

.

.

.

Klik HIER voor meer informatie over de vliegramp met de MH17 (u wordt doorgelinkt naar Wikipedia).

.

.

Oud-Katholieke Parochie St. Willibrordus, Arnhem | Site techniek: SyncCMS