Springprocessie Echternach

10 juni 2014

De graftombe van St. Willibrord (Echternach / Luxemburg)

 


10 juni aanstaande vindt de jaarlijkse springprocessie in Echternach weer plaats.
Ook vanuit de Oud-Katholieke Kerk zullen er wederom mensen naar Echternach afreizen om deel te nemen aan de verschillende activiteiten (zie programma onderaan dit artikel).

 

Jaarlijks op Pinksterdinsdag vindt in het Luxemburgse stadje Echternach een spring-processie naar het graf van Sint-Willibrord plaats. Groepjes pelgrims, ieder met zijn eigen muziekkorps, verzamelen zich bij de lindeboom van de heilige.


Sinds de Middeleeuwen vindt deze processie van Echternach al plaats. De deelnemers zijn aan elkaar vastgemaakt met witte zakdoeken en springen in de maat van de processiemars naar voren, afwisselend op hun linker- en rechtervoet. Dit is in 1947 zo ingesteld omdat het toenmalige ritme (drie stappen naar voren en twee terug) voor chaos zorgde.

De deelnemers begeven zich op de maat van de muziek naar de basiliek. De twee uur durende tocht voert eerst langs de linkeroever van de rivier de Sauer en daarna langs de rechteroever. Het oversteken van het riviertje wordt gezien als symbool van de overgang van het heidendom naar het christendom dat Willibrord indertijd in deze streek bracht.

De heilige Willibrord gold als een genezer van de Saint-Guy-kwaal: epilepsie.

Willibrord (Northumbria, omstreeks 658 - Echternach, 7 november 739) was een (rooms-katholieke) aartsbisschop en missionaris van Britse afkomst die ook bekend staat als de 'apostel der Friezen'.

Willibrord is opgenomen in de canon van Nederland. De commissie-Van Oostrom heeft Willibrord als één van de vijftig thema's opgenomen die niet in de geschiedenisles op een Nederlandse school mag ontbreken.

 .

Programma:

.

Maandag 9 juni 

Om goed in de stemming te komen is het aan te bevelen reeds op maandagavond 9 juni 2014 aanwezig te zijn.
Om 20.00 uur begint dan in de basiliek de openingsdienst waar ook Mgr. Vercammen, aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk, bij aanwezig zal zijn.
Deze vesper is in afwisselend Duits, Letzeburgisch en Frans.
Na afloop van deze dienst begeven de aanwezigen zich naar de crypte van de basiliek.
De Nederlandstaligen verlaten de crypte eerst nadat het Wilhelmus is gezongen, en wel het 6e couplet.

 
Locatie: Basiliek, Echternach (stadscentrum)
prediker: Mgr. Bernard Nicolas Aubertin, aartsbisschop van tours

.

.

Dinsdag 10 juni:

De dag begint voor de Oud-Katholieke deelnemers om 8.00 uur met een oud-katholieke eucharistieviering in de Kreuzkapelle, Rue St. Croix, 6401 Echternach (aan de rand van de stad richting Wasserbillig) die ons door het Rooms-Katholieke dekenaat ter beschikking wordt gesteld.
Voorganger in deze viering is Mgr. Vercammen, de aartsbisschop van Utrecht. 

De springprocessie zelf  begint om 9.30 uur. Een vroege groep is zo rond 11.45 uur gereed. Maar de meeste deelnemers blijven het slot van de processie afwachten. Die wordt gevormd door tientallen bisschoppen en abten met hun begeleiders. Onder hen bevindt zich onze aartsbisschop Mgr. Vercammen.

.

Verblijf
Dit deel van Luxemburg en aanpalend Duitsland zijn rijk voorzien van hotels en jeugdherbergen, onder andere in Echternach, Vianden en Bollendorf.
Zowel de reis als de overnachting dient u zelf te regelen.

.

Ook vorig jaar bezochten een aantal Oud-Katholieken de springprocessie in Echternach.
Zij maakten de volgende video-impressies:

.

.

.

Klik HIER om de Lithanie van de Heilige Willibrord te beluisteren,
zoals deze gezongen wordt tijdens de openingsdienst...

.

Tot slot kunt u HIER het krantenartikel inzien dat vorig jaar in 'Luxemburger Wort' stond.

.

.

Oud-Katholieke Parochie St. Willibrordus, Arnhem | Site techniek: SyncCMS