Accordéon Mélancolique

‘Dankbaarheid is als een bloem die, open gekust door de zon, verborgen schoonheid openspreidt.’ Deze anonieme tekst is de leidraad van een poëtisch muziekprogramma dat op 11 maart wordt uitgevoerd door het duo Accordéon Mélancolique. Poëzie, citaten en lichtbeelden vormen naast wereldmuziek, klassieke en eigen composities de ingrediënten van dit unieke concert dat plaats heeft in de Waalse kerk in Arnhem. Het duo Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer noemen hun nieuwe programma met een Frans tintje ‘Gratitude et Beauté’. Ze voeren je mee in een wereld waarin accordeonmuziek wordt ontdaan van quasi-virtuoze opsmuk en pure emotie wordt. Warm aanbevolen dus! Aanvang 15 uur, entree €8,- incl. consumptie.

Geroerd door diepe dankbaarheid ontstonden kort na elkaar drie nieuwe composities die alle drie de naam ‘dankbaarheid’ kregen: Gratitude I, Gratitude II en Gratitude III. Omgekeerd brengt schoonheid in muziek vaak een gevoel van dankbaarheid. Het kleurrijke gezelschap is daarbij van alle markten thuis en speelt op hoog niveau en met enthousiasme muziekstukken met invloeden uit o.a. de blues, Zuid-Amerikaanse, Franse, klassieke en volksmuziek, afgewisseld met een selectie van korte gedichten en citaten.

Guiran en De Boer hebben in de loop der jaren een originele stijl ontwikkeld; kenners weten meteen, dàt is Accordéon Mélancolique. Hun laatste CD's bevatten steeds meer eigen composities, die b.v. regelmatig op Classic-FM te beluisteren zijn. Hun muziek wordt over de hele wereld gebruikt door dansgroepen b.v. de Franse hiphop-dansproductie van Accrorap of the Juilliard School of Arts in New York en Compañía Nacional de Danza II uit Madrid en filmmakers als Martin Scorsese. Ook in Nederland gebruiken televisieprogramma’s als De Troon, Man bijt Hond, NPS kort, KRO profiel en Holland’s got talent hun muziek. O.a. Peugeot en Vodafone gebruikten hun muziek bij TV-reclames. Zij treden 2012 voor het eerst op tijdens het internationale accordeonfestival te Marburg (Duitsland); eerder speelden zij op festivals in IJsland en Denemarken.

Jean-Pierre Guiran, accordeon en zang, Chérie de Boer, accordeon, zang en voordracht

 

Oud-Katholieke Parochie St. Willibrordus, Arnhem | Site techniek: SyncCMS