Oud-Katholieke Parochie Arnhem

Nieuws | Oud-katholiek en luthersen gaan samen

In de Arnhem-editie van De Gelderlander van maandag 20 februari 2017 staat een artikel van Piet Venhuizen over de samenwerking tussen Oud-katholieken en Lutheranen in Arnhem. De tekst van het artikel staat hieronder. De foto is gemaakt door Marc Pluim.

Het orginele artikel is te bekijken via deze link, hiervoor is wel de flash player plugin nodig.

Kijk ook bij Activiteiten voor de datum en tijd van de kennismakingsmiddagen cq avonden voor Lutheranen en Oud-katholieken.

Oud-katholiek en luthersen gaan samen

ARNHEM
PIET VENHUIZEN

De lutherse gemeente en de oud-katholieke parochie van Arnhem gaan samen één geloofsgemeenschap vormen. De luthersen trekken in bij de oud-katholieken in hun kerk aan de Adolf van Nieuwenaarlaan in de wijk Molenbeke.

Predikant Klaas Touwen (rechts) en pastoor Joke Kolkman Foto: Marc Pluim
Predikant Klaas Touwen (rechts) en pastoor Joke Kolkman Foto: Marc Pluim

Aanleiding voor deze stap is de slechte staat van onderhoud van het uit 1898 daterende lutherse kerkgebouw aan de Spoorwegstraat. Alleen al de vernieuwing van het dak van asbest leien zou drie ton kosten; de gemeente heeft hier geen geld voor. De kerk wordt verkocht en er is ook al een koper, al is de zaak nog niet officieel beklonken.
Het vertrek van de 350 zielen tellende gemeente, in elk geval voor de zomer, is al wel definitief. Predikant Klaas Touwen vertelt dat ook de optie om ergens een zaaltje te huren of om te stoppen aan de orde zijn geweest. "Maar de gemeente gaf duidelijk haar voorkeur aan doorgaan met een partner. We hebben gesprekken gevoerd met verschillende groeperingen, zoals de rooms-katholieke Walburgisgroep. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij de oud-katholieke parochie. Daar voelen we een grote verwantschap mee."
Pastoor Joke Kolkman van de oud-katholieke parochie vertelt dat beide kerkgenootschappen een sterke liturgische traditie hebben. "De oud-katholieke kerk heeft zich in 1723 van de rooms-katholieke afgescheiden vanuit de behoefte meer zeggenschap te geven aan de gelovigen. We zijn eigenlijk protestantse katholieken, kun je zeggen, terwijl de luthersen met hun missen als het ware katholieke protestanten zijn."
Beide kerkgenootschappen hebben weinig te maken met krimp. De oud-katholieke parochie bestaat circa 100 jaar. Er zijn 180 parochianen. Het kerkgebouw dateert uit 1941 en is twee jaar geleden opgeknapt. Kolkman: "De eenheid van de kerken staat hoog in ons vaandel, dus we heten de lutherse gemeente met veel genoegen welkom."
Juridisch blijven beide kerkgenootschappen apart bestaan. Er komt dus geen formele fusie. De lutherse gemeente, die in Arnhem zo'n 400 jaar bestaat, behoort tot de Protestantse Kerk Nederland, terwijl de oud-katholieke parochie onder het oud-katholieke aartsbisdom Utrecht valt. Maar in de praktijk zal veel door elkaar gaan lopen. Er komen gezamenlijke missen, al zullen er ook aparte vieringen blijven. Zowel Touwen als Kolkman gaan voor. Het kerkgebouw blijft eigendom van de oud-katholieke parochie, maar de lutherse gemeenteaanvaardt de medeverantwoordelijkheid voor het gebouw, zegt Touwen.